Esteu al web antic de santllorencdelmunt.com. No és actualitzat.
Feu clic en aquesta caixa per a tornar al web actual de santllorencdelmunt.com

Get Firefox!

El projecte de pista Mata-rodona - la Mata
Aquí trobareu informació geogràfica sobre el projecte de la Diputació d'enllaçar el mas de Mata-rodona amb el mas de la Mata. Aquesta "carretera de muntanya", segons se l'anomena al projecte, pretendria suposadament:
  • Facilitar les tasques de vigilància i prevenció d’incendis forestals
  • Facilitar els treballs d’extinció d’incendis forestals
Aquests objectius, tot i que evidentment desitjables, no semblen justificar totalment una obra d'aquest impacte ambiental. Si voleu més informació, us recomano que visiteu la web de l'ADENC, on trobareu alguns articles sobre el tema. El seu tríptic (pdf) d'oposició a la carretera us pot servir d'introducció.
El que segueix ha estat elaborat directament a partir de la informació continguda en la memòria del projecte de la Diputació. Basant-me en els plànols que hi adjunten, he generat el recorregut en forma de track, per a qui el vulgui consultar des de l'ordinador o carregar al receptor GPS. Així mateix, podeu descarregar el fitxer necessari per veure'l des de Google Earth, que us permetrà sobrevolar-ne virtualment el recorregut.
Descripció del traçat projectat i estat actual de la zona
El nou pas de 1896 metres pretén enllaçar la pista de Mata-rodona amb la provinent de la Mata. De sud a nord, el traçat deixa la pista de Mata-rodona per enfilar-se per la capçalera del torrent del Figueret, al Racó Gran. El tram inicial és marcat actualment (gener 2006) per estaques baixes, com es veu a les fotos 1 i 2. Va pujant fins arribar al Coll de la Cort Fosca, foto 5. A l'esquerra d'aquest tram queda la Carena de la Fosca. Des del Coll de la Cort Fosca puja fins Coll de Boix (foto 10) seguint aproximadament exactament el sender ja existent. Des de Coll de Boix segueix el GR5 fins la Coma d'en Vila (15), passant perillosament a prop de l'Alzina del Vent (14). Allà enllaça amb la pista que continua fins la Mata. Com es pot veure, els indrets per on pretenen fer passar la carretera hauran de patir un canvi molt important, ja que es tracta en molts casos de rics alzinars on pràcticament no es veu el cel.

Podeu clicar els indrets assenyalats a la imatge per veure una foto de l'estat actual dels mateixos (gener 2006).

Vegeu algunes altres imatges del traçat, preses amb Google Earth:
Track per a receptors i software GPS
Els qui tingueu un programa tipus OziExplorer, G7ToWin o d'altres, podeu carregar-hi el fitxer de track Projecte pista Mata-rodona.plt, que representa el traçat de la pista segons el projecte de la Diputació. Així mateix, el podeu passar al vostre receptor GPS, i anar a visitar el que d'aquí a poc temps ja no existirà, si no ho aturem abans.
Si algú el necessita en un format diferent, digueu-m'ho i mirarem de convertir-lo.Fitxer kmz per a Google Earth
Gràcies a Google Earth, una remarcable aplicació gratuïta, podem sobrevolar el recorregut de la pista projectada, per veure "sobre el terreny" l'impacte de la mateixa. Si no la teniu ja instal·lada, us haureu de descarregar la versió gratuïta de Google Earth, aquí. Un cop instal·lada, podreu llegir el fitxer Projecte pista Mata-rodona.kmz, descarregant-lo al disc dur per a posterior ús o obrint-lo directament. L'aspecte del que veureu serà una cosa així, depenent de com tingueu configurat el programa:

A partir d'aquí el podeu orientar com us sembli. En aquesta captura es veu en vermell la pista segons projecte, així com les pistes existents actualment, en gris clar (que podeu veure si activeu la capa "roads" a Google Earth), que completen el recorregut entre els dos masos.

Descrrec: res del que en aquesta web s'ofereix t cap mena de garantia. Useu-ho sota la vostra responsabilitat.
Aquesta pgina s optimitzada per a una resoluci (1024x768) i un navegador (Firefox) concrets. Altres configuracions en poden empitjorar l'aparena i/o la funcionalitat.

© 2005-2009 Quicu Tpias Anton.